Savjeti za putovanje u Rumunjsku

Ležeći u jugoistočnoj Europi Rumunjska polako izlazi iz okova svoje mračne povijesti. Moderna Rumunjska nastala je spajanjem dviju kneževina tj. Moldavije i Vlaške 1859. godine kojima je stoljećima prije vladalo Osmansko Carstvo. Rumunjska graniči s Moldavijom, Ukrajinom, Crnim morem, Bugarskom, Srbijom, Crnom Gorom i Mađarskom. Bukurešt je glavni grad Rumunjske. Transilvanija i Moldavija čine sjevernu polovicu zemlje. Glavne rumunjske atrakcije uključuju obalu Crnog mora, Karpate i Transilvaniju. Obala Crnog mora popularna je po svojim bijelim pješčanim plažama i nudi savršeno iskustvo za obitelji. Karpati su prekrasne i prekrivene gustim šumama koje nude mogućnosti skijanja. Također u Rumunjskoj ima mnogo lječilišta. Transilvanija je popularna po rumunjskim toplicama koje su bile poznate po svojim brojnim ljekovitim moćima. Lokalni specijaliteti hrane uključuju kuhinje poput ciorba de perisoare (juha s mesnim okruglicama), ciorba tanancasca (meso s povrćem), janjeće meso, juha od utrobe i razne riblje juhe.

Stanovništvo Rumunjske je oko 22,5 milijuna, a službeni jezik koji se govori je rumunjski. Ostali popularni jezici su mađarski i njemački.

Nalazi se u jugoistočnoj Europi i graniči s Crnim morem između Bugarske i Ukrajine. Graniči s Mađarskom i Srbijom na zapadu, Ukrajinom i Moldavijom na sjeveroistoku i Bugarskom na jugu. Karpati prolaze kroz središte Rumunjske.

Klima Rumunjske može se nazvati umjerenom i ima četiri godišnja doba. Dok su proljeće i jesen svježi i ugodni. Ljeta su vrlo kratka i vruća u srpnju i kolovozu. Zime mogu biti oštre i hladne sa snježnim padalinama između prosinca i ožujka. Najbolji mjeseci za posjet Rumunjskoj su svibanj i lipanj te rujan i listopad.

Rukovanje je uobičajen običaj. Također je običaj ljubiti se prilikom upoznavanja sa ženom. Uglavnom svi normalni europski običaji vrijede i za Rumunjsku. Odijevanje je konzervativno i ležerno. Zabranjeno je pušenje u vozilima javnog prijevoza i kazalištima. Rumunji vole i sami pušiti i stoga vole ako im darujete cigarete. Napojnica je 5 do 10 posto u restoranima, hotelima i taksijima.

Bukurešt: Nekada poznat kao Pariz Istoka, grad Bukurešt je grad svjetala prepun kafića, noćnih klubova i restorana. Također ima Rumunjsku operu i ogroman Nacionalni muzej. Povijesna mjesta uključuju palaču parlamenta, Staru dvorsku crkvu i hotel Athenee Palace.

Brasov: Mjesta koja se ne smiju propustiti su dvorci u Transilvaniji koji uključuju dvorac Bran, dvorac Rasnov, a također propustite vidjeti Sighisoaru oko 90 milja od Brasova, rodnog mjesta Vlada Tepeša.

Rumunjska rivijera: Ovo je uz obalu Crnog mora što je velika turistička atrakcija. Također je dom nekoliko ljetovališta i rumunjskih toplica poznatih po svojim ljekovitim moćima.

Nacionalna zračna tvrtka Rumunjske je Tarom. Mnoge popularne zračne tvrtke koje lete za Bukurešt uključuju Air France, Alitaliu, Austrian Airlines, British Airways, KLM, Lufthansu i Swiss. Najveća zračna luka je zračna luka Otopeni u Bukureštu koja se nalazi 10 milja sjeverno od grada.

Constanta je najveća luka na Crnom moru. Trenutačno ne prometuju trajekti. No, na raspolaganju su mnoga krstarenja koja se zaustavljaju na raznim mjestima od interesa za turiste kao što su Beč, Bratislava, Budimpešta, Bazias, Giurgiu, Calafat i Bukurešt.

Postoji međunarodna linija za Bukurešt iz Zapadne Europe koja prometuje samo u ljetnim mjesecima, tj. od lipnja do rujna, naziv željezničke usluge je Wiener Waltzer.