Savjeti za putovanje u Belgiju

Belgija se nalazi na zapadu Europe. Zemljište se ovdje uglavnom sastoji od ravnih obalnih ravnica na sjeveroistoku, a jugoistok zauzima Ardenska šuma. Nizozemski, flamanski, francuski i njemački službeni su jezici Belgije, a široko se govori nizozemski, a zatim francuski. Vrijeme je ovdje prilično predvidljivo. Mjeseci od travnja do rujna su najtopliji. Inače je vrijeme prilično vlažno, a nebo sivo, što objašnjava zašto su suncobrani i baloneri dio odjeće. Dakle, ako je posjet planiran za praznike tijekom kišne sezone, ne smijete zaboraviti ponijeti dovoljno pokrivača za maksimalnu zaštitu, jer se radi o primorskom području.

Belgijanci su prijateljski raspoloženi prema Englezima i učinit će sve da razgovaraju na engleskom sa strancem. Uvijek imajte na umu da nosite mali dar ili barem cvijeće, posebno kada ste pozvani na večeru. Haljina koju ćete nositi bit će navedena u pozivnici, kada budete pozvani na zabavu. Pušenje u javnosti je prihvatljivo.

Bruxelles, Antwerpen, Bruges, Ostende, Namur, Mons, Liège, Ghent i Mechelen glavni su trgovački centri. Belgija je poznata po keramici i ručno bijenom bakru iz Dinanta, čipkama iz Brugesa, kristalima iz Val Saint Lamberta, drvorezima iz Spa i najfinijim belgijskim čokoladama. U nakitu, dijamanti iz Antwerpena su vrlo traženi.

Specijalitet većine restorana su jela od konjskog i zečjeg mesa. Iako posjetitelji mogu pronaći široku paletu etno hrane, najpoznatiji su frites te majoneza i mitraillete; mitraillette je velika lepinja punjena krumpirićima, donair mesom i umakom od češnjaka, vegetarijanci mogu zatražiti povrće. zamjena za donir meso. Dok jedete u restoranu, napojnica se smatra uobičajenom uz porez na dodanu vrijednost. U kinima ostavite napojnicu od 0,50 € za pratitelja i 0,25 € nakon korištenja javnog WC-a.

Delta Air Transport nedavno je inaugurirao svoju novu europsku zračnu tvrtku SN Brussels Airlines. Leti na više od 58 destinacija u Europi, ali i diljem svijeta. Zračna luka Bruxelles Zayentem udaljena je dvanaest kilometara od grada, a od zračne luke do grada je potrebno 35 minuta. Zračna luka ima sadržaje kao što su duty free shopovi, parkiralište, rezervacija taksija, iznajmljivanje automobila, banke, pošta, restorani i medicinska pomoć. Za putnike su osigurane usluge interneta i faksa. Vlak Airport City Express prevozi putnike do tri glavne željezničke stanice – Bruxelles Sjeverni, Središnji i Južni. Može se koristiti autobus koji redovito vozi iz zračne luke, a mogu se unajmiti i taksi koji čekaju ispred hale za dolaske. Davanje napojnice taksistima smatra se uobičajenim. Vlak vozi svakih 15 minuta.

Druga zračna luka, Bruxelles South Charleroi, udaljena je 5 km od Charleroija i 46 km od Bruxellesa. Ryan air ovdje služi kao lokalni zračni prijevoznik i ima jeftine ponude za nekoliko europskih odredišta do i iz Charleroija. Sadržaji koji se ovdje nude su autobusne i željezničke usluge, kafić, najam automobila i duty free shopovi.

Zračna luka Ostende udaljena je 5 km od grada i ovdje su osigurani parking, rent-a-car, duty free shopovi i restorani.

Zračna luka Antwerpen udaljena je samo 2 km od grada. Autobusi do Glavnog kolodvora u Bruxellesu voze svakih nekoliko minuta.

Liege se nalazi na udaljenosti od 5 km od grada. Autobusi ovdje voze u redovitim intervalima.

Postoji mreža brzih vlakova, kojima upravlja Thalys, od Belgije do Francuske, povezujući Bruxelles s drugim odredištima kao što su Bordeaux, Chambéry, Cannes, Marseille, Lyon, Nica, Valence Perpignan i Rennes. Za ove vlakove potrebno je rezervirati unaprijed. Nacionalna željeznica prometuje tijekom cijelog dana pružajući uslugu svakih nekoliko minuta do odredišta kao što su Andora, Austrija, Francuska, Češka, Njemačka, Italija, Poljska, Luksemburg, Švicarska, UK i Nizozemska. Insajderi mogu iskoristiti Inter-Rail propusnicu koja posjetiteljima omogućuje putovanje u gotovo 29 europskih zemalja. Ova usluga vrijedi za stanovnike koji su tu nastanjeni duže od 6 mjeseci.