Savjeti za putovanje u Poljsku

Poljska je jedna od drevnih nacija koja je nastala oko 10. stoljeća. To je srednja Europa, istočna Europa i većina područja je ravnica i planine uz južnu granicu. Varšava je glavni grad Poljske koji je potpuno uništen u Drugom svjetskom ratu i ponovno izgrađen od nule. Kraljevski dvorac u Varšavi koji je rekonstruiran nakon svjetskog rata nezaobilazna je atrakcija. Ne treba propustiti ni palaču Lazienky koja ima kazalište na otvorenom i Chopinov spomenik. Krakov je drugi po veličini grad u Poljskoj, svjedok srednjovjekovnog doba. Poljska jako voli glazbu i kazalište i stoga je dom mnogih kazališta i opernih kuća. Popularne poljske kuhinje uključuju Zrazy Zawijane (gljivama punjene bifteke u kiselom vrhnju) koje se poslužuju s kuhanom kaszom (heljdom) i svinjskim koljenicama.

Stanovništvo Poljske je otprilike 38,5 milijuna, a službeni jezik koji se govori je poljski.

Nalazi se u srednjoj Europi, istočno od Njemačke i graniči s Baltičkim morem, Ruskom Federacijom, Bjelorusijom, Ukrajinom, Litvom, Češkom, Slovačkom i Saveznom Republikom Njemačkom.

Klima Poljske može se nazvati umjerenom. Zime su oštre u unutrašnjosti s prosječnim temperaturama u Varšavi od 23°F (-5°C). Ljeta su vruća u unutrašnjosti s prosječnim temperaturama u srpnju oko 66°F (19°C). Oborine se javljaju tijekom cijele godine.

Rukovanje je uobičajen običaj. Običaj je donijeti cvijeće ako idete nečijoj kući. Odijevanje je prilično konzervativno i ležerno i formalno za zabavu navečer ili u dobrom restoranu. U nekim javnim zgradama zabranjeno je pušenje. Napojnica je 10 do 15 posto u restoranima, hotelima i taksijima.

Varšava: Grad je potpuno uništen u Drugom svjetskom ratu, a potpuno je obnovljen nakon rata. Popularne znamenitosti uključuju Povijesni muzej Varšave, palaču Lazienki sa svojim otvorenim kazalištem i Chopinovim spomenicima te Palaču kulture i znanosti.

Nacionalni zračni prijevoznik Rumunjske je LOT Polish Airlines (LO). Mnogi popularni zračni prijevoznici koji lete za Poljsku su Aeroflot, Air France, Austrian Airlines, British Airways, Easyjet, El Al, Lufthansa, Ryanair, SAS i Swiss Air. Najveća zračna luka je Varšavska zračna luka Frederic Chopin koja se nalazi 6 milja jugozapadno od grada.

Poljske državne željeznice (PKP) (web stranica: www.pkp.pl) upravljaju Eurocity vlakovima iz Poljske raznih većih europskih gradova. No, sve usluge od zapadne Europe do Poljske prolaze preko Češke, Njemačke ili Slovačke. Glavne rute povezuju Varšavu s Berlinom i Kölnom, Budimpeštom, Pragom i Bečom. Postoji i usluga za spavanje automobila od granice Nizozemske do Poznana/Varšave.