Savjeti za putovanje u Nizozemsku

Ljeta su ovdje prohladna, ali su zime oštre s određenim mogućnostima snježnih padalina. Padaline se mogu očekivati u bilo kojem mjesecu u godini. Nizozemski je ovdje službeni jezik. Engleski, francuski i njemački su drugi jezici koji se govore, od kojih je engleski široko rasprostranjen.

Rukovanje je uobičajeni oblik pozdrava. Iako napojnica nije obvezna, ali bolje je platiti cifru u restoranima i taksijima. Skroman dar uvijek treba ponijeti domaćinu kad ga pozovu na jelo. Neformalna odjeća nosi se svakodnevno, ali se očekuje da će se ljudi pojaviti u svečanim prostorijama na društvenim svečanostima i u elegantnim restoranima.

Keramika iz Delfta, Makkuma i Workuma mora se kupiti. Srebrno posuđe iz Schoonhovena, kristali iz Leerdama i dijamanti iz Amsterdama se preporučaju.

Park primata Apenheul mjesto je za posjetiti koje je dom za više od trideset vrsta sisavaca. Ostaje zatvoren tijekom zime. De Hoge Veluwe je najstariji i najveći park u Nizozemskoj. Biciklima se može istražiti 5500 hektara parka. Paleis Het Loo je veličanstvena palača okružena vrtovima i ostaje otvorena tijekom cijele godine osim za državne praznike.

Nacionalni zračni prijevoznik koji posluje u Nizozemskoj je KLM-Royal Dutch Airlines. Povezuje se s gotovo svim većim gradovima Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Zračna luka Amsterdam je središte mnogih međunarodnih i lokalnih letova. Nalazi se na 15 km od grada i vlakom se stiže za 20 minuta. Airline, KLM, pruža autobusnu uslugu svakih 15-30 minuta koja putnike vozi do nekih od poznatih hotela u gradu. Do odredišta se može koristiti i javni autobus. Vlakovi povezuju do glavnog kolodvora u Amsterdamu i kolodvora Zuid. Taksiji odvoze turiste na gotovo bilo koje mjesto. Zračna luka ima duty free trgovine, banke, tuševe, poslovni centar, sobe za bebe i najam automobila.

Zračna luka Rotterdam i zračna luka Eindhoven udaljene su 8 km od grada. Vlakovi i autobusi prometuju svakih 15 minuta za prijevoz putnika do njihovih hotela. Sadržaji kao što su duty free shopovi, restorani, rent-a-car i internet mogu se koristiti u ovim zračnim lukama. Ni u jednoj od ovih zračnih luka putnicima se ne naplaćuje odlazna pristojba.

Glavne morske luke su Hook of Holland, Vlissingen i Rotteradm. Stena Line, P&O trajekti i DFDS seaways pružaju trajektne usluge do Nizozemske.

Ako putujete željeznicom, Eurostar pruža najbolju uslugu i povezuje se sa svim većim gradovima Europe. Pruža usluge visokog stupnja. Dobre ponude se redovito pružaju, a da biste ih iskoristili, potrebno ih je s vremena na vrijeme pratiti. Neiskorištene ulaznice lako se vraćaju. Inter-Rail kartu možete kupiti za neograničeno putovanje vlakom drugog razreda unutar 29 europskih zemalja.

Vrhunska cestovna mreža povezuje Nizozemsku s većinom gradova u Europi. Dobro su održavani i posvuda su postavljeni znakovi za sigurnu vožnju. 120 km/h je ograničenje brzine tijekom vožnje autocestom. Postoji mnogo agenata za prodaju automobila ako se odlučite za najam automobila. Neki od njih su Avis, Europcar i Budget.

Biciklizam je također glavno prijevozno sredstvo u Nizozemskoj i sastavni je dio svakodnevnog života. Turisti mogu unajmiti bicikle iz zračne luke ili drugih pružatelja usluga uz neki novčani polog.