Savjeti za putovanje u Bugarsku

Službeno poznata kao Republika Bugarska ili Bugarska Republika, Bugarska je prekrasna planinska zemlja koja leži na Balkanskom poluotoku u južnoj Europi i graniči s Crnim morem na istoku, Srbijom i Republikom Makedonijom na zapadu, Rumunjskom na sjeveru, Grčkom i Turskom prema jugu. Bugarska također graniči s Turskom, Rumunjskom, Ukrajinom, Rusijom i Gruzijom duž mora.

Najveći i glavni grad je Sofija. Zemlja je možda vrlo mala po površini, ali je bogata drevnom kulturom, slikovitim krajevima, prizemljenim i prijateljskim ljudima koji pružaju toplinu i gostoprimstvo starih dana. Bugarska je poznata kao “Zemlja ruža” zbog najveće proizvodnje ruža ovdje. Iako je Bugarska uglavnom poznata po svojim odmaralištima na moru, veliki dio ove zemlje može se istražiti u velikim planinskim regijama, a mnoga skijališta su savršena destinacija za skijaše. S jedinstvenim običajima, spektakularnim zanatima, živopisnim festivalima, folklorom i tako dalje Bugarska ima sve što može iznenaditi i uzbuditi maštu posjetitelja.

Bugarska ima oko 7,4 milijuna stanovnika, a službeni jezik koji se govori je bugarski. Turski i romski također govori znatan postotak stanovništva.

Nalazi se na Balkanskom poluotoku u južnoj Europi graniči s Crnim morem na istoku, Srbijom i Republikom Makedonijom na zapadu, Rumunjskom na sjeveru, Grčkom i Turskom na jugu. Bugarska također graniči s Turskom, Rumunjskom, Ukrajinom, Rusijom i Gruzijom duž mora. Bugarska je strateški smještena u blizini Turskih tjesnaca što je čini kontrolnom točkom ključnih kopnenih puteva koji povezuju Europu s Bliskim istokom i Azijom.
Klima Bugarske može se nazvati umjerenom s vrućim i suhim ljetima te hladnim i vlažnim zimama. Ljetne temperature u prosjeku su oko 75°F (24°C), a zimske u prosjeku oko 32°F (0°C). Idealno vrijeme za posjet Bugarskoj je ljeto.

Kao i svaka druga zemlja, Bugarska također ima svoje običaje i treba se pridržavati uobičajenih uljudnosti. Rukovanje je uobičajeno. Haljina bi trebala biti konzervativna, ali može biti ležerna. Suveniri iz domovine su cijenjeni ako su pozvani kući. Ovdje je Bugarska, klimanje glavom znači ‘ne’, a odmahivanje glavom znači ‘da’. Napojnica do 10 do 12 posto uobičajena je za sve usluge uključujući restorane, barove, klubove, taksije itd.

Atrakcije

Sofija
* Crkva Svete Sofije
* Rotonda svetog Jurja
* Katedrala Aleksandra Nevskog
* Narodni etnografski muzej

Planine
* Selo Momčilovci
* Nacionalni park Pirin
* Rilski manastir

Zračnim putem – Bugarski nacionalni zračni prijevoznik je Bulgaria Air. Ostali međunarodni zračni prijevoznici koji posluju iz Bugarske uključuju Bugarsku: Aeroflot, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, El Al Israel Airlines, KLM, LOT Polish Airlines, Lufthansa, MALEV Hungarian Airlines, Olympic Airlines i Swiss Air. Međunarodna zračna luka Sofija EAD (SOF) najveća je zračna luka koja je oko šest milja istočno od Sofije.

Druga međunarodna zračna luka je međunarodna zračna luka Varna (VAR) koja se nalazi u zapadnom predgrađu grada oko pet milja od Varne.
More – Važne međunarodne luke su Burgas i Varna duž Crnog mora.
Rijeka – Trajekti mogu prijeći u Rumunjsku od Vidina do Kalafata.
Željeznicom – Sofija je često povezana s Budimpeštom, Beogradom, Bukureštom, Solunom, Parizom, Bečom, Münchenom i Berlinom.