Savjeti za putovanje u Cipar

Cipar je otok koji se nalazi u Sredozemnom moru. Naseljen je planinama na sjeveru i jugu, a južna obala je prekrivena ravnicama. Temperature su stvarno visoke što ukazuje na mediteransku klimu. Zime su hladnije. Nikozija je glavni grad Cipra. Ovdje korištena valuta je ciparska funta.

Ovdje se govore grčki, engleski i turski jezici. Postoji miješana kultura Grčke i Bliskog istoka. Mještani su vrlo ljubazni i otvorenog srca dočekuju autsajdere i čine da se osjećaju kao kod kuće nudeći im nešto za piće. Za pozdraviti nekoga stisak ruke će biti dovoljan. Uobičajeno je da se gostu ponudi mali poklon kada ga pozovu na večeru. Može se odijevati ležerno, ali kupaći kostimi moraju biti ograničeni samo na plaže. Društvene funkcije zahtijevaju svečano odijevanje.

Zemlja je puna vinograda, zgrada iz 12. stoljeća, voćnjaka i samostana. Budite oprezni kada fotografirate vani. Zabranjeno je u vojnim područjima, a za fotografiranje na mjestima poput muzeja i umjetničkih galerija potrebno je uzeti posebno dopuštenje. Većina njih ne dopušta fotografiranje s bljeskalicom. Taksiji se mogu unajmiti za kretanje velikim gradovima na Cipru, koji naplaćuju prema državno reguliranim brojilima. Davanje napojnice vozačima je uobičajeno.

Luka Famagusta u Ammochostosu i luka Kyrenia, te zračna luka Ercan, proglašene su ilegalnim ‘ulaznim lukama’, stoga provjerite to dok planirate doći do tamo.

Nacionalni avioprijevoznik je Cyprus Airways. Povezuje većinu većih gradova Europe. U zračnoj luci Larnaca posluje i ostalih četrdesetak zračnih prijevoznika, koji su 5 km udaljeni od Larnake i 50 km od Nikozije. Taksi se može unajmiti da stigne do bilo kojeg odredišta jer u zračnoj luci nedostaje autobusnih i željezničkih usluga. Ostale usluge koje nudi ova zračna luka su bescarinske trgovine, informacije o bankama, turizmu i hotelima, restorani, najam automobila, pošta i ured za rezervacije. Druga zračna luka, Pafos, udaljena je 15 km od grada, a od zračne luke do grada je potrebno oko 35 minuta. Pruža iste sadržaje kao zračna luka Larnaca.

Glavne luke Cipra su luka Limassol i luka Larnaca koje povezuju druge luke Bliskog istoka i Grčke. Ovdje se ne pružaju samo trajektne usluge, čak se nude i usluge krstarenja.

Otok Cipar nije povezan cestama s drugim zemljama, ali ceste prolaze preko Cipra povezujući sve gradove i sela. Autobusi prometuju cestama osim nedjeljom, ali ljeti voze kasno u ponoć. Turisti mogu ući u seoske autobuse kako bi surfali kroz udaljena sela, ali su vrlo spori. Ako planirate unajmiti automobil, preporuča se unaprijed rezerviranje, osobito ljeti jer je rezervacija većinu vremena puna. Ne zaboravite ponijeti nacionalnu vozačku dozvolu ili međunarodnu vozačku dozvolu.

Većina prehrambenih proizvoda i predmeta koji se odnose na poljoprivredu zabranjeni su. Eksplozivi i vatreno oružje strogo su zabranjeni.