Savjeti za putovanje u Norvešku

Norveška, nordijska država koja leži na zapadnom dijelu Skandinavskog poluotoka nalazi se u sjevernoj Europi. Također graniči sa Švedskom, Finskom i Rusijom. Norveška je izvanredno lijepa zemlja s dugom obalom, snježnim planinama i fjordovima koji oduzimaju dah. Oslo je glavni grad Norveške i ujedno najveći grad. Norveška ima puno prirodnih ljepota koje obuhvaćaju divlje šume, povijesne gradove i prekrasna ribarska sela. Zemlja je vrlo gostoljubiva za turiste, a ljudi su također vrlo prijateljski raspoloženi. Mnoge turiste privlači poznato ponoćno sunce Arktika. Sva tri velika grada Norveške posjetiteljima nude različita iskustva. Norveška je mjesto za ljubitelje prirode i kulturne entuzijaste. Norveška je doista jedno od najvećih turističkih odredišta Europe.

Stanovništvo Norveške je samo 4,6 milijuna, a službeni jezici koji se govore su bokmal norveški i nynorski norveški. Ostali jezici koji se također govore u Norveškoj su samski i finski.

Napon je 230 V, a frekvencija 50 Hz. Korištene vrste utikača su okrugli utikač za pričvršćivanje i “Schuko” utikač i utičnica sa bočnim kontaktima za uzemljenje.

To je nordijska zemlja koja leži na zapadnom dijelu Skandinavskog poluotoka i nalazi se u sjevernoj Europi. Također graniči sa Švedskom, Finskom i Rusijom. Oko dvije trećine područja Norveške su planine, ima oko pedeset tisuća malih otoka duž svoje obale. Također ima jednu od najdužih obala na svijetu.

Klima Norveške može se nazvati umjerenom s vrućim ljetima i hladnim oblačnim zimama. Gorje u unutrašnjosti Norveške ima arktičku klimu sa snijegom, jakim vjetrom i mrazom. Najveći dio kiše pada uz obalna područja, a zimi pada prilično obilno i često. Zime su blage i duž obalnih područja.

Kao i svaka druga zemlja, i Norveška ima svoje običaje. Običaj je da se ne pije dok domaćin ne nazdravi. Običaj je da gosti domaćinu objeda prinose darove. Pušenje je zabranjeno na većini javnih površina. Ležerna haljina prihvatljiva je za svakodnevno nošenje. Davanje napojnice taksistima nije uobičajeno. Za uslugu u restoranima uobičajena je napojnica do pet posto. Nosači na željezničkim kolodvorima i zračnim lukama naplaćuju po komadu, dok nosači u hotelima uglavnom naplaćuju oko 5-10 NOK ovisno o broju komada prtljage.

Bergen – Brojni muzeji, galerije, akvarij, srednjovjekovne građevine, žičara do vrhova Bergenovih brežuljaka i izleti brodom do fjordova.

Oslo – Stare srednjovjekovne zgrade, crkve, moderna arhitektura, muzeji poput Muzeja Edvarda Muncha i Norveškog narodnog muzeja, umjetničke galerije, park Vigeland i tvrđava Akershus

Fjordland – Geirangerfjorden poznat po malenom fjordu u obliku slova S,

Sognefjord – najduži i najdublji fjord, prekrasna sela kao što su Balestrand i Flam, stare drvene crkve, Ncrryfjord – najuži ogranak Sognefjorda i glečera Palteau of Jostedalsbreen

Tromsr – arktička katedrala, Polaria i muzej Tromsr

Mnoge avioprijevoznike prometuju u Norvešku kao što su Braathens SAFE (BU) i SAS Scandinavian Airlines (SK), skandinavski zračni prijevoznik, Air France, British Airways, Finnair, Icelandair, KLM, Lufthansa, Northwest Airlines, Norwegian Air Shuttle, Ryanair i Swiss Zrakoplovne kompanije. Međunarodna zračna luka Oslo (OSL) (Gardermoen) (web stranica: www.osl.no) najveća je zračna luka Norveške koja se nalazi 30 milja sjeverno od Osla.

Važne putničke luke su Bergen, Kristiansand, Larvik, Oslo i Stavanger. Glavni morski putovi iz Ujedinjenog Kraljevstva, kojima upravljaju Fjord Line i DFDS Seaways, su od Newcastlea do Bergena i do Kristiansanda.

Zemlja je dio opsežne mreže vlakova koji povezuju europske gradove. Ako dolazite iz Velike Britanije, veze su iz Londona preko Dovera/Ostendea (preko Danske, Njemačke, Nizozemske i Švedske) ili Harwicha/Hooka iz Nizozemske, ili od Newcastlea do Bergena preko Stavangera. Također je povezan sa Švedskom kroz dvije rute, dnevnim i noćnim vlakovima iz Kopenhagena, Malma i Stockholma.