Savjeti za putovanje u Italiju

Italija, rodno mjesto tjestenine i pizze, nudi širok raspon izbora za ljubitelje umjetničkih djela. Ovdje postoji umjerena klima s vrlo toplim ljetima i ne tako hladnim zimama. Vrijeme je najbolje u proljeće i jesen s ugodnim temperaturama i slikovitim pogledom. U to doba godine u mjestu nema velike gužve i može se uživati u slobodno vrijeme. U slučaju hitne pomoći 112. Za vatrogasce zvati 115, a za hitnu pomoć 118.

Talijanski se široko govori i službeni je jezik. Engleski nije baš poznat domaćima. Obiteljske veze ovdje su od iznimne važnosti i stoga mještanima mnogo znače društvena ljubaznost. Rimokatolička crkva ima veliki utjecaj na ovdašnju kulturu. U vodi iz slavine postoji visok udio klora, pa se preporuča flaširana voda kako biste ostali u formi tijekom putovanja. Budući da se talijanski govori u širokom opsegu, preporuča se naučiti nekoliko uobičajenih talijanskih fraza koje mogu biti od velike koristi. Društvena okupljanja zahtijevaju svečanu odjeću, ali se inače može odjenuti u casual. Na nekim vjerskim mjestima, košulja bez rukava i kratke hlače se mršte. Stoga ih je bolje izbjegavati. Torbice i novčanike treba dobro čuvati, a u slučaju krađe o incidentu obavijestiti policiju.

Prvo što treba provjeriti je kosi toranj u Pisi, odakle su i nastale Olimpijske igre. Na mjestima kao što su muzeji i umjetničke galerije, fotografiranje, posebno bljeskalica, je ograničeno. Više informacija potražite na šalteru karata. Italiju treba uglavnom otkriti pješice za temeljito razgledavanje svih prekrasnih zgrada i spomenika. Autobusi i vlakovi su dobra opcija da dođete do turističkog mjesta.

Trgovine su ovdje otvorene od 9 do 20 sati, zatvorene za ručak. Kvaliteta robe je odlična iako su cijene jako niže. Predmeti poput kristala, čipke, kožne robe i nakita mogu se kupiti u trgovinama. Ne zaboravite držati račun. Napojnica od 10% uobičajena je zajedno s porezom na usluge koji se naplaćuje na računu. Italija je poznata po vrhunskim svjetskim dizajnerima, stoga kupujte odjeću i modne dodatke kako biste ažurirali svoju garderobu. Na krstarenjima se održavaju svečana okupljanja u večernjim satima, stoga svakako kupite koktel haljinu ili neku svečanu odjeću, iako se casual možete nositi i u drugim terminima.

Alitalia je nacionalni zračni prijevoznik Italije. Mnogi drugi letovi povezuju se s Italijom iz SAD-a, Kanade i Australije i postoji velika konkurencija za privlačenje putnika dajući široku paletu ponuda putnicima. Zračna luka Rim nalazi se 26 km od grada i potrebno je 45 minuta do nje od zračne luke. Vlakovi se povezuju izravno na kolodvor Termini odakle se može uzeti taksi da stigne do odredišta. Duty free shopovi, banka, iznajmljivanje automobila i restorani ostale su usluge koje nudi ova zračna luka. Milano ima još jednu poznatu zračnu luku, koja je od grada udaljena 45 km.

Brindisi, Ancona, Napulj i Venecija glavne su morske luke Italije. Talijanske državne željeznice povezuju mnoge europske gradove. No, Eurostar pruža najbržu uslugu vlaka.

Ako se odlučite za vožnju, ne zaboravite ponijeti međunarodnu vozačku dozvolu i međunarodno osiguranje. Ceste povezuju Italiju s Francuskom, Austrijom i Švicarskom. Mnoge autobusne usluge pružaju se iz susjednih zemalja.