Savjeti za putovanje u Luksemburg

Jedna od najmanjih europskih suverenih država je Veliko Vojvodstvo Luksemburg. Sjeverni dio zemlje je blagoslovljen zelenilom i brežuljcima. Ardeni pružaju prekrasan slikovit pogled. Zemlja je mala i sve su turističke atrakcije unutar dosegljivih granica. Zimi u Luksemburgu pada snijeg, ali nije tako hladno kao u susjednim zemljama, a ljeto je toplo koje dolazi u svibnju i traje do rujna. Slučaj za hitne slučajeve nazovite 112 ili 113.

Obično se rukovanje koristi za pozdravljanje ljudi. Iako većina lokalnog stanovništva govori engleski, Letzeburgesch je nacionalni jezik Luksemburga. Francuski i njemački govore i mnogi Luksemburžani. Kada se pojavljujete kao gost u nečijoj kući, dobra je praksa ponijeti poklon ili cvijeće. Od ljudi se očekuje da se oblače u elegantne casuale, ali bi bilo najbolje da se pojave u svečanim prostorijama kada prisustvuju društvenim svečanostima ili klubovima. Nije preporučljivo pušiti na javnim mjestima.

Kristali i porculani Villeroya i Bocha vrlo su poznati, a zemljana keramika iz Nospelta je predmet koji kupac mora imati iz Luksemburga. PDV od 15% se primjenjuje na sve artikle kupljene osim onih iz kampa, hotela i restorana, koji naplaćuju 3%. Napojnica je izuzeta.

Glavni grad, Luksemburg je mjesto za biti. Ostanite na dan ili čaj da istražite grad. Selo Viaden ima dvorac na vrhu litice koji je poznata znamenitost.

Može se unajmiti taksi za kretanje po gradu. Od 22:00 do 6:00 sati naplaćuju 10% dodatka, a ako se iznajmljuju nedjeljom, naplatit će se dodatnih 25% ako se iznajmljuju za cijeli dan.

Luksemburg ima mnogo luksuznih hotela, od kojih se većina nalazi u Lux Cityju. Druge opcije su pansioni koji su lijepo ukrašeni cvijećem i biljkama.

Nacionalni avioprijevoznik koji ovdje posluje je Luxair. Postoje letovi iz Londona za Luksemburg svakih sat vremena. Zračna luka Luxembourg udaljena je 5 km od grada i do nje je potrebno oko 20 minuta. Postoje odredbe kao što su duty free shopovi, banka, turističke informacije i najam automobila za putnike.

Eurostar pruža brzu željezničku uslugu od Londona, Pariza, Belgije, Francuske ili Bruxellesa do Luksemburga. Rezervacije se mogu izvršiti putem telefona, a za telefonsku rezervaciju naplaćuje se naknada L5. Provjerite ponude koje su dostupne na nekim rutama. Za putovanje unutar zemlje možete kupiti Inter-Rail kartu koja daje ponudu neograničenog putovanja vlakom za 29 zemalja Europe.

Kada vozite cestom, preporuča se koristiti vlak ili trajekt kada prolazite kanal između Dovera i Calaisa. Provjerite ima li slobodnih mjesta prije ruke, posebno tijekom špica. Za vrijeme vožnje vozači trebaju ostati na desnoj strani, a stroga su pravila za piće tijekom vožnje i vezanje pojasa.