Savjeti za putovanje u UK

Ujedinjeno Kraljevstvo koje se naziva i Engleska ili Velika Britanija je zemlja koja je prije jednog stoljeća vladala gotovo cijelim svijetom. Slava je možda bila izgubljena, ali ljudi su još uvijek ponosni na svoju zemlju i baštinu. Prešla je dug put od kolonijalnog carstva do članice EU. Zemlja se uglavnom sastoji od Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske. Zemlja je puna slikovitih mjesta i energičnih gradova. Također, županija je dom za gotovo dva milijuna točaka baštine. Glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva je London. Grad bez usporedbe, koji se predstavlja kao ikona različitosti s ljudima različitih rasa, vjeroispovijesti i svih društvenih slojeva uklopljenih u njegovu kulturu. Također je dom mnogih arhitektonskih čuda, a jedno od njih je Londonski most. Dok York i Durham manifestiraju minulo doba zemlje, Liverpool i Newcastle su moderna industrijska čuda. Da ne zaboravimo slikovit Lake District i Edinburg i dalje privlače ljude iz cijelog svijeta.

Stanovništvo je oko 61 milijun, a službeni jezik je engleski. Drugi regionalni jezici koji se govore su velški, škotski galski, irski itd.

Nalazi se u zapadnoj Europi i sastoji se od otoka uključujući sjevernu jednu šestinu Irske. Udaljen je 22 milje od granice s Francuskom i povezan je podmorskim tunelom. Teren je uglavnom valovitih nizina i niskih planina.

Ima umjerenu klimu, ali puno kiše, a oko polovice godina je oblačno. Najniže temperature nikad ne idu ispod -15 °C (5 °F), a ljeti prosječni maksimum iznosi 34 °C (93,2 °F). Snijeg pada i zimi i u rano proljeće.

Rukovanje je uobičajeno kada se s nekim susrećete prvi put. Prilikom posjete nečijoj kući uobičajen je mali poklon poput cvijeća ili čokolade. Čekanje dok se svi ne posluže prije jela također je jedan od bontona. Napojnica je obično 10-15% u hotelima, restoranima i taksijima. Prostori za pušače i nepušače jasno su označeni i stoga se o njima treba voditi računa.

London – Buckinghamska palača, palača Hampton Court, palača Kensington, palača Whitehall i Londonski toranj
Škotska – Bannockburn Heritage Center i planine Ben Lawers
Wales – vodopad Aberdulais, labirint kralja Arthura, rudnici zlata Dolaucothi, rudnici Great Orme, selo Portmeirion, centar za posjetitelje Rhossili, centar aktivnosti u dolini Taff i TechinQuest

Domaći zračni prijevoznik je British Airways koji također povezuje gotovo sva glavna svjetska odredišta. Gotovo svi zračni prijevoznici povezuju UK preko Londona koji je središte za sve međunarodne letove između istoka prema zapadu i zapada prema istoku. Heathrow i Gatwick su međunarodne zračne luke u Londonu.

Budući da je Velika Britanija okružena vodom sa gotovo svih strana, ima mnogo luka. Postoji mnogo trajektnih usluga koje prometuju između Europe i Ujedinjenog Kraljevstva.

Vlakovi povezuju trajekte u Doveru, Folkestoneu, Newhavenu, Portsmouthu i Weymouthu, koji plove za Belgiju, Francusku, Njemačku i Španjolsku (morate se ukrcati na kolodvoru Victoria u Londonu); i u Harwichu, plovi za Njemačku, Nizozemsku i Skandinaviju (morate se ukrcati u ulici Liverpool). Eurostar vlak povezuje London s Bruxellesom i Parizom kroz tunel kanal.

Vozila mogu ući u Ujedinjeno Kraljevstvo kroz kanalski tunel. Automobili i motocikli, autobusi, minibusevi, kamp prikolice, kamp prikolice i druga vozila preko 1,85 m (6,07 stopa) također mogu koristiti kanalski tunel. Osigurani su i bicikli.