Savjeti za putovanje u Grčku

Kao jedna od najranijih civilizacija poznatih ljudskoj vrsti, Grčka je zemlja s bogatom poviješću, baštinom i kulturom. To je mjesto gdje je nekada vladalo Bizantsko Carstvo i veliko Osmansko Carstvo. Također se smatra mjestom rođenja demokracije. Atena je glavni grad Grčke. Olimpijske igre su nastale u Grčkoj. I ne samo to, bio je to svjetski centar za zapadnu filozofiju, politologiju, astronomiju, matematiku, glavne znanstvene studije i što sve ne. Poznata je i kao mediteranska zemlja jer na jugu ima Sredozemno more. Popularno je odredište svjetskih turista u toj regiji poznatoj po prekrasnim plažama, dugoj povijesti i šarmantnim selima. Grčki otoci jedno su od najljepših mjesta za istraživanje krstarenjem ili jahtom. Putovanje po Grčkoj zasigurno će biti jedno od najupečatljivijih za pamćenje u životu.

Stanovništvo Grčke je oko 11 milijuna, a službeni jezik koji se govori je grčki. Ostali popularni jezici su engleski i francuski.

Napon je 220 V, a frekvencija 50 Hz. Vrste utikača koji se koriste su okrugli pin s priključkom, okrugli pin s uzemljenjem, okrugli utikač i utičnica s muškim uzemljenjem i “Schuko” utikač i utičnica sa bočnim kontaktima za uzemljenje.

Nalazi se u južnoj Europi, graniči s Egejskim morem, Jonskim morem i Sredozemnim morem između Albanije i Turske. Nalazi se na južnoj strani Balkanskog poluotoka. Također na jugoistoku graniči s Bugarskom i Makedonijom.

Ima tri različite klime i to alpsku, mediteransku i umjerenu klimu s blagim i vlažnim zimama te vrućim i suhim ljetima zbog mediteranskog utjecaja. Alpski sustav se vidi u planinskim predjelima. Umjerena klima se vidi u blizini granice duž Makedonije. Atena ima i umjereno i mediteransko vrijeme.

Grčka je mjesto sa snažnom povijesnom i kulturnom pozadinom. U različitim dijelovima Grčke postoje različite tradicije i običaji. Zabacivanje ruke ovdje u Grčkoj smatra se negativnom gestom. Ležerna haljina se može nositi većinu vremena. Zabranjeno je pušenje u javnim prijevoznim sredstvima i javnim zgradama. Napojnica od 12 do 1 posto uobičajena je u restoranima, hotelima i taksijima.

Atrakcije

* Olimpijske igre u Ateni (mjesto povijesnih Olimpijskih igara 2004.)
* Mardi Grass proslave u veljači
* Partenon u Ateni
* Skijanje u planinama Arahova između listopada i ožujka
* Uskrsne proslave
* Bijela kula u Solunu i bogata bizantska kultura zemlje
* Južno od Korinta
* Plaže na Lesbosu
* Vinogradi na selu
* Otoci u blizini Egejskog mora
* Rezervat divljih životinja u Alonissosu (Sporades Marine Park)
* Čuveni, Moni Panagia Chozoviotissa, bizantski samostan u Amorgosu

Nacionalni zračni prijevoznik Grčke je Olympic Airlines. Mnogi popularni zračni prijevoznici poput British Airwaysa i Delta Airlinesa svakodnevno lete iz Atene. Najveća zračna luka je novoizgrađena međunarodna zračna luka Atena koja se nalazi 17 milja sjeveroistočno od grada. Ostale međunarodne zračne luke u Grčkoj su Heraklion (Kreta), Solun (Makedonija) i Krf (Kerkira).

Popularne grčke luke uključuju Krf, Heraklion, Igoumenitsa, Patras, Pirej (Atena), Rodos, Solun i Volos. Brodovi i trajektne linije povezuju ove luke s Italijom, Hrvatskom, Ciprom, Rusijom i Turskom. Neka od popularnih krstarenja koja posluju u Grčkoj su Celebrity Cruises, Costa Cruises, Crystal Cruises, Festival Cruises, Holland America Line, Princess Cruises, Silversea i Swan Hellenic.

Ako dolazite iz Ujedinjenog Kraljevstva, najbolji način je uzeti Eurostar vlak do Bruxellesa ili Pariza, a odatle poveznim vlakom za Grčku.