Savjeti za putovanje u Ukrajinu

Ukrajina koja se nalazi u istočnoj Europi jedna je od najvećih država u toj regiji Europe koja graniči s Rusijom na sjeveroistoku, Bjelorusijom na sjeveru, Poljskom, Slovačkom i Mađarskom na zapadu, Rumunjskom i Moldavijom na jugozapadu te Crnim morem i morem Azova na jugu. Popularno je turističko odredište posebno za turiste iz zapadne Europe i Sjeverne Amerike. Glavna prodajna točka je bogat povijesni karakter zemlje s čak petsto gradova koji datiraju još od devetsto godina. Posjetitelji su očarani arhitektonskom ljepotom Ukrajine. Kijev je glavni i najveći grad Ukrajine gdje većina putnika započinje svoje putovanje.

Ukrajina ima oko 46,7 milijuna stanovnika, a službeni jezik je ukrajinski. Ostali jezici koji se ovdje govore su ruski, rumunjski, poljski i mađarski.

Ukrajina se nalazi u istočnoj Europi i graniči s Rusijom na sjeveroistoku, Bjelorusijom na sjeveru, Poljskom, Slovačkom i Mađarskom na zapadu, Rumunjskom i Moldavijom na jugozapadu te Crnim i Azovskim morem na jugu. Strateški položaj Ukrajine između Azije i Europe učinio ju je prometnim čvorištem u regiji.

Ukrajinci su srdačni i gostoljubivi ljudi. Ovdje se uglavnom nosi ležerna odjeća, iako bi bila dobra ideja da se elegantno odjenete za kazališta. Mali darovi se cijene. Napojnice nisu baš česte; usluga je obično uključena u račune finih restorana i hotela.

Mjesta za vidjeti

Katedrala Svete Sofije – stara čak devet stoljeća, jedno je od arhitektonskih čuda Ukrajine.

Kijevsko-pečerska lavra (Pećinski samostan) – Ove špilje stare su čak jedno tisućljeće i datiraju iz 11. stoljeća.

Muzej Velikog Domovinskog rata

Kip domovine, Kijev

Nacionalni zračni prijevoznik Ukrajine je Ukrainian International Airlines. U suradnji s Aer Fi Group i Austrian Airlineom povezuje Kijev s Amsterdamom, Barcelonom, Berlinom, Bruxellesom, Kopenhagenom, Frankfurtom, Lisabonom, Londonom, Madridom, Milanom, Parizom, Rimom, Rotterdamom, Bečom i Zürichom. U Ukrajini postoji još jedna zrakoplovna kompanija koja se zove Air Ukraine koja opslužuje relativno manji broj europskih gradova. Lavov je također povezan s New Yorkom, Varšavom i Washingtonom. Preko Simferopola je povezan s Turskom, a preko IvanoFrankivska s Velikom Britanijom. Glavna zračna luka je Boryspil State International Airport (KBP) koja se nalazi dvadeset i pet milja od Kijeva.

Primarne luke Ukrajine su Izmail i Odesa koje se nalaze na rijeci Dunav. Trajektne usluge povezuju Ukrajinu s Rusijom i Gruzijom. Također povezuju razne gradove na Crnom moru i Sredozemnom moru. Sevastopolj je luka koja povezuje Istanbul, Tursku.

Ukrajina ima oko 14 000 milja željezničkih pruga koje povezuju većinu gradova. Kijev i Lavov glavne su stanice koje svakodnevno povezuju s Moskvom. Ukrajina također ima izravne linije za Berlin (Njemačka), Budimpeštu (Mađarska), Varšavu (Poljska) i Bukurešt (Rumunjska).

Ukrajina ima opsežnu mrežu cesta s približno 107.000 milja cestovne mreže od kojih je gotovo 18.000 milja glavnih ili državnih cesta.