Savjeti za putovanja u Francusku

Publiku privlače blistave skijaške padine Alpa, suncem obasjani vinogradi i osunčane plaže ove prekrasne zemlje. Francuska je zemlja koja privlači više turista od bilo koje druge zemlje. Lako je shvatiti zašto je to tako s obzirom na veliku reputaciju Francuske po vrhunskim vinima, dobroj hrani, visokoj modi i opuštenom načinu života.

No, dok je Francuska nesumnjivo mjesto za jelo i piće dok vam srce nije zadovoljno, u ovoj fascinantnoj zemlji postoji mnogo više od samo vrhunskih kuhinja. Proljeće je najbolje vrijeme za boravak ovdje, a oni koji su zainteresirani za zimske sportove mogu svratiti u Alpe i Pireneje s polarnom opremom. Ljeta su vrlo vruća, a zime umjerene. Kaput za sve vremenske prilike i par udobnih cipela su obavezni. Žene bi posebno trebale nositi koktel haljine kako to traže neki restorani. Kada posjećujete bilo koje vjersko mjesto, suzdržite se od nošenja košulje bez rukava i kratkih hlača, jer ih na takvim mjestima ne vole.

Ovdje se široko govori engleski, iako je francuski službeni jezik. Rukovanje je uobičajeni pozdrav i žene treba poljubiti u oba obraza i treba im se obratiti kao Monsieur ili Madame. Francuzi su popularno poznati po tome što vole elegantnu sportsku odjeću i naravno parfeme. Nudizam je dopušten samo na nekim plažama. Društvene funkcije, u redu restorani i klubovi zahtijevaju formalnije odijevanje. Kad ste na svečanoj večeri, pričekajte domaćina geste za početak večere. Pušenje je zabranjeno na javnim mjestima.

Pariz, grad ljubavi, masivan je grad s mnogim atrakcijama na dohvat ruke zahvaljujući visoko učinkovit sustav javnog prijevoza. Ima više od 80 muzeja i 200 umjetnina galerije. Izlet u Disney Land i veličanstveni Eiffelov toranj učinit će putovanje vrijednim. Atraktivna mjesta za turiste su Slavoluk pobjede koji se proteže preko grobnice jednoga nepoznati vojnik, zabranjujuća gotička arhitektura katedrale Notre Dame, slikovita Sacre Coeur, na Mona Lizu Leonarda da Vincija, Moulin Rouge i izlete brodom duž Seine. Nabavite propusnicu Carte Musees-Monuments koja omogućuje pristup do 70 spomenika i muzeji.

Iako je porez na uslugu uključen u račun, skromna napojnica neće koštati puno. Dodatni dolar može se dati kao napojnica konobaru. Za vozače autobusa može se ostaviti napojnica od 2$.

Nacionalna zračna tvrtka koja ovdje posluje je Air France. Mnoge niskotarifne zrakoplovne tvrtke također pružaju usluge iz Ujedinjenog Kraljevstva. Paris-Charles de Gaulle također poznat kao Roissy-Charles de Gaulle je glavna zračna luka Francuske, koja je udaljena 23 km od grada. Usluge autobusa, taksija, limuzina pružaju se u zračnoj luci. Željeznički objekt koji je osigurala zračna luka tvrdi da će do svih terminala doći u roku od osam minuta. Ovi vlakovi voze 24 sata. Ostale zračne luke koje nude letove su Pariz-Orly, Marseille, Bordeaux, Nica, Lyon i Toulouse.

Trajekti i krstarenja mogu se obaviti iz luka kao što su Atlantik, Sjeverno more, Mediteran i Havre.

Treba izbjegavati hranu i poljoprivredne proizvode.