Savjeti za putovanje u Češku

Češka se nalazi u srednjoj Europi i graniči s Poljskom na sjeveru, Njemačkom na sjeverozapadu i zapadu, Austrijom na jugu i Slovačkom na istoku. Glavni grad Češke je Prag koji je ujedno i najveći grad Češke Republike i popularno turističko odredište. Češka je postala članica Europske unije u svibnju 2004. Češka je ranije bila dio Čehoslovačke koja je raspuštena u siječnju 1993. i podijeljena na ono što se danas zove Češka i Slovačka.

Brno, Ostrava, Plzeň, Olomouc, , České Budějovice, Zlín, Hradec Králové, Ústí nad Labem, Pardubice i Karlovy Vary su drugi važni gradovi Češke Republike. Češka je podijeljena na dva dijela na temelju geografske i kulturne klasifikacije. To su Češka i Moravska. Boemski gradovi i mjesta popularni su po svojim toplicama i vinskim vinogradima. Također je dom mnogih dvoraca koji su otvoreni za posjetitelje. Jedna od ostalih turističkih atrakcija je dostupnost stotina kilometara označenih staza za planinarenje, biciklizam i skijanje.

Stanovništvo Češke je otprilike 10,2 milijuna, a službeni jezik koji se govori je češki.

Nalazi se u srednjoj Europi graniči s Poljskom na sjeveru, Njemačkom na sjeverozapadu i zapadu, Austrijom na jugu i Slovačkom na istoku. To je u osnovi zemlja bez izlaza na more koja se strateški nalazi na nekim od najvažnijih kopnenih ruta u Europi.

Klima Češke Republike može se nazvati umjerenom s vrućim ljetima i hladnim oblačnim zimama. Pada i snijeg. Većina kiše pada ljeti. Zbog različitih nadmorskih visina varijacije temperatura su raznolike. Temperature su relativno niske na velikim nadmorskim visinama i više oborina. Prosječne temperature su samo -0,4°C u područjima velike nadmorske visine, dok temperature mogu u prosjeku i do 10°C u područjima niske nadmorske visine.

Odijevanje treba biti konzervativno i ležerno osim na svečanim večerama ili dobrim hotelima ili restoranima. Napojnice su obično 5 do 10 posto u restoranima, hotelima i taksijima.

Dvorac (Hradèany) – ima neke od najboljih crkava i muzeja. Također ima lijepe vrtove, utvrde i državne stanove.

Katedrala svetog Vida – nalazi se u četvrti Castle, a istaknuta karakteristika ove katedrale su tornjevi koji se dižu visoko u nebo. To je također najveća crkva u zemlji sa sjajnom arhitekturom.

Karlov most (Karluv Most) – Ovo je jedno od najpopularnijih turističkih mjesta u gradu i ne smije se propustiti.

Staromestski trg (Staromĕstské Námestí) – To je najživopisniji trg u Pragu s mnogim povijesnim građevinama. Također svake godine održava razne tržnice poput godišnjeg božićnog sajma.

Židovski muzej – To je najveći židovski muzej u srednjoj Europi s golemom zbirkom židovskih umjetničkih djela.

Vyšehrad – Velika je gradina sagrađena na stijeni iznad rijeke.

Nacionalni zračni prijevoznik Češke Republike je Czech Airlines. Postoje mnoge druge male i popularne međunarodne zrakoplovne kompanije koje prometuju iz Češke. Glavna zračna luka je Međunarodna zračna luka Prag Ruzyne (PRG). Zračna luka se nalazi otprilike 10 milja sjeverozapadno od Praga.

Zemlja je dio opsežne mreže vlakova koji povezuju europske gradove. Ako dolazite iz zapadne Europe, najpogodnije veze su preko Berlina, Frankfurta, Münchena, Beča i Züricha do Praga.