Savjeti za putovanja u Albaniju

Albanija je planinska zemlja i jedna od najmanjih zemalja Europe. Stanovnici navodno potječu od starih Ilira.

Kultura Albanije je pod velikim utjecajem kulture kopnenih Grka, posebno u urbanim područjima; klimanje glavom znači ‘ne’, dok odmahivanje glavom znači ‘da’. Za pozdrav nekoga preferira se rukovanje, iako se prije koristio Shoku (Drug), što je sada već davno zaboravljeno. Ljudi se ovdje oblače neformalno. Kupaći kostimi namijenjeni su plažama, inače se od žena očekuje da se ne oblače u otkrivajuću odjeću. Kada se nekome obraćate, ispred imena stavite prefiks Zoti (gospodin) ili Zonja (gospođa) i uvijek ne zaboravite ponijeti darove kada nekome idete u posjet, iako cvijeće nije previše prihvatljivo. Gosti se služe kavom, rakijom ili slatkišima. Pušači se ne moraju mnogo brinuti, ali bi to trebali izbjegavati tamo gdje vide znak Ndalohet Duhani ili Ndalohet pirja e duhanit.

Autobusi s relativno jeftinim cijenama voze u glavnim gradovima zemlje ili su taksiji još jedan izbor koji je pružao uslugu za neke glavne hotele.
Posjetite planinu Dajti i doživite žičaru Dajti Ekspres za nezaboravnu 15-minutnu vožnju koja prolazi kroz Dajt Oark do Tirane. Ruta je duga oko 4,2 km, a vožnja košta 6,5 ​​€. Alpha Yachting nudi jahtu s posadom koja je sama po sebi luksuz. Tirana banka je najbolje mjesto za podizanje novca jer omogućuje pristup Visa karticama.

Restorani nisu uvijek dovoljno grijani, stoga uvijek nosite toplu odjeću ako ste vani tijekom zime. Strancima se naplaćuje više od domaćih kao i svaka roba bit će na većoj ljestvici, stoga je bolje ne otkrivati ​​činjenicu da ste stranac kada ste na ulici.

Ako uživate u vožnji kanuom, ovo je pravo mjesto za vas. Postoje mjesta odmah izvan Tirane koja je nevjerojatno mjesto ne samo za vožnju kanuom, već i za penjanje po stijenama, planinarenje i kampiranje.

Ako želite ambijent s 5 zvjezdica, isprobajte The Sheraton Tirana Hotel and Towers, koji se nalazi usred trgovačkog i zabavnog centra. Ima oko 151 soba i 56 apartmana. Dakle, uz udobnost, ovdje se može kupovati i pogodnost. Još jedan hotel koji nudi sve moderne sadržaje je Hotel Mondial. Nalazi se 1000 m od grada i također je dobar primjer tradicionalne arhitekture.

Jedan od najboljih i najlakših načina je ići zrakom. Albanian Airlines nacionalni je zračni prijevoznik koji radi u suradnji s Tyrolean Airwaysom i pruža usluge gotovo svim velikim europskim gradovima. Zračna luka Majka Tereza udaljena je 16 milja ili 26 km od glavnog grada. Turistički autobus je na raspolaganju svaka 3 sata do centra grada, a do njega je potrebno oko 30 minuta. Taksiji su dostupni 24 sata dnevno. Dok čekaju bilo koju uslugu prijevoza, turisti mogu provjeriti duty free shopove, banku, restorane i najam automobila u zračnoj luci. Odlazni porez od 10 USD nameće se svim stranim državljanima.

Ako pokušavate doći morem, isprobajte trajektne usluge koje pružaju Adriatic Line i Agoudimos. Glavne luke su Drač (ima trajektnu vezu za Italiju, Bari, Brindisi, Trst i Anconu), Vlora (ima trajektnu vezu do Barija i Brindisija), Saranda (ima vezu s Krfom), Shen Gjini (ima trajektnu vezu do Barija ).

Autobus je druga opcija. Autobusi kreću iz Istanbula, Atene i Sofije. Unutarnji putnici imaju puno opcija s autobusnim uslugama. Ako putujete cestom u privatnom automobilu, postoji cestovna mreža do regije Kosova, ali su preopasna za korištenje zbog političkih napetosti unutar regije. Mogu se uzeti prijelazi Hani I Hotit, Bllata, Oafa e Thaes, Tushemisht, Gorica, Kapshtica i Kakaija. Ako ste umorni, možete se zaustaviti u hotelima ili drugim određenim mjestima. Postoji mreža od 18.000 km, od čega je samo 7450 km glavnih cesta, za lokalne putnike. Oko 2138 km dionica ovih cesta je u lošem stanju i ima rupa, te je potrebno poduzeti najveće sigurnosne mjere prilikom vožnje takvim cestama. Ograničenje brzine treba se strogo pridržavati na autocestama kao iu gradovima. Treba izbjegavati vožnju noću zbog nepostojanja ulične rasvjete na cesti osim u urbanim područjima. Promet bi trebao voziti desnom stranom.

Na selu postoji nedostatak benzinskih postaja, pa se preporuča potpuno punjenje plinskog spremnika pri prolasku kroz gradsko područje i budući da nedostaje nacionalni sustav oporavka; putnici bi trebali biti spremni za hitan slučaj ili kvar prije ruke. Treba imati potrebne dokumente poput međunarodne vozačke dozvole i nacionalne vozačke dozvole.