Savjeti za putovanje u Portugal

Portugal je bio svjetska sila u 15. i 16. stoljeću, ali je pretvoren u ruševine tijekom potresa 1755., Napoleonove invazije i neovisnosti Brazila. Dijeli Pirinejski poluotok sa Španjolskom i graniči sa Atlantskim oceanom i zapadnom i južnom obalom, popularan je zbog svoje duge i raznolike obale, sunčane klime i šarmantnih gradova, što ga čini rajem za putnike. Lisabon je glavni grad Portugala.

Najbolja stvar u Portugalu je to što se, unatoč tome što je dio moderne Europe, još uvijek mogu pronaći ruralni stanovi koji su stajali od vremena i sačuvali svoju tradiciju. Dok su moderna arhitektonska čuda poput visokih odmarališta puna obale u južnoj pokrajini Algarve, Lisabon na zapadnoj obali, s druge strane, je prepun grad dom mnogih finih turističkih naselja. Ako se želite vratiti u prošlost, morate samo putovati nekoliko milja na sjever ili istok gdje ćete vidjeti slikovit krajolik koji još uvijek podsjeća na srednjovjekovna sela i gradove iz ranijih stoljeća.

Portugal ima oko 10,6 milijuna stanovnika, a službeni jezik koji se govori je portugalski. Mirandese je također drugi službeni jezik koji se govori u nekim dijelovima Portugala.

Nalazi se u jugozapadnoj Europi na Pirinejskom poluotoku. Dijeli Pirenejski poluotok sa Španjolskom na sjeveru i istoku i graniči s Atlantskim oceanom i zapadnom i južnom obalom.

Klima Portugala može se podijeliti na dvije. Na sjeveru je oceanski, a na jugu Mediteran. Također je jedna od najtoplijih zemalja Europe. Prosječne temperature na kopnu su 13°C (55°F) na sjeveru i 18°C (64°F) na jugu. Ljeta su vruća i suha. Zime su hladne i vlažne. Proljeće i jesen najbolja su godišnja doba za posjet Portugalu.

Ležerno odijevanje je prihvatljivo. Ali imajte na umu da ne nosite odjeću za plažu u gradovima. U restoranima je dozvoljeno pušenje nakon jela. Pušenje je zabranjeno u kazalištima, kinima i autobusima. Napojnica je 10 do 15 posto u restoranima i hotelima te 10 posto za taksi vozila.

Atrakcije

Castelo de Sao Jorge – Dvorac svetog Jurja
Alfama – Najstariji dio Lisabona
Sé (Katedrala) – prva crkva u Lisabonu
Muzej Zaklade Calouste Gulbenkian
Bairro Alto – četvrt Bairro Alto, povijesna enklava koja datira iz 1513.

Spomenik otkrićima – Jedna od popularnih atrakcija u Lisabonu je spomenik, koji se nalazi na obali rijeke u Avenida de Brasilia u okrugu Belem, koji je osmišljen u sjećanje na portugalsko doba otkrića

Toranj Belem – Ovo je mjesto UNESCO-ve svjetske baštine
Parque das Nacoes
Fatima
Museu Nacional de Soares dos Reis – posvećen Soaresu dos Reisu, slavnom kiparu rođenom i odgajanom u Portu
Igreja de Sao Francisco
Solarni Vinho do Porto
Vila Nova de Gaia
Muzej Frederico de Freitas
Špilje Sao Vicente
Žičara
Katedrala
Muzej kitova
Porto Santo
Setubal
Coimbra
Sveučilište Coimbra
Guimaraes
Crkva i palača Guimaraes
Braganca

Nacionalni zračni prijevoznik Portugala je TAP Air Portugal (TP). Zračni prijevoznici obavljaju izravne letove do mnogih odredišta kao što su Faro, Lisabon i Porto iz brojnih zemalja, uključujući Kanadu, Francusku, Španjolsku, Veliku Britaniju i SAD. Portugalia Airlines (NI) obavlja letove iz Europe. Mnoge popularne zračne kompanije koje lete u Poljsku iz UK-a su British Airways, GB Airways i Monarch Airlines, Easyjet, bmibaby, Jet 2, MyTravelLite, Flybe, Flyglobespan i SATA. Najveća zračna luka je Međunarodna zračna luka Lisabon koja se nalazi 4,5 milja sjeverno od Grad.

Glavne luke za međunarodne putnike su Lisabon, Leixes (Oporto), Funchal (Madeira) i Portimao (Algarve), koje opslužuju Cunard, Italia, Linea C, Olympia, P&O i Union Cas

Ako dolazite iz Ujedinjenog Kraljevstva, najbrži način je ući na Eurostar vlak za Pariz i iz Pariza za Portugal Sud-Expressom.

Španjolska je jedina zemlja koja dijeli granicu s Portugalom. Glavne granične postaje otvorene su većinu vremena.