Savjeti za putovanje u Mađarsku

Također poznata kao Republika Mađarska ili Mađarska Republika, Mađarska je zemlja bez izlaza na more koja se nalazi u srednjoj Europi i graniči s Austrijom, Slovačkom, Ukrajinom, Rumunjskom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom. Budimpešta je najveći grad i ujedno glavni grad Mađarske. Jedan od ključnih razloga zašto je Mađarska popularna je gostoprimstvo prema turistima. Također se u Mađarskoj može pronaći idealan spoj povijesti i modernog doba. Mada se Mađari ponosno drže svoje stare mađarske tradicije, također ih drže u toku s aktualnom modom diljem svijeta. Većina posjetitelja hrli da vidi Budimpeštu, grad istinske svjetske klase koji se nalazi na rijeci Dunav koji svakoga očarava ljubavlju i glazbom. Grad je spoj kulture i izuzetne ljepote što ga čini pravim mjestom za turiste. Grad je bio raj za pisce, glazbenike i umjetnike koji su bili pod velikim utjecajem ovog gracioznog grada. Ako putujete na zapad u Mađarskoj, jezero Balaton je popularno među turistima. Domaća kuhinja uključuje halászlé (riblja juha) s tjesteninom i gulaš (gulyás) juha.

Stanovništvo Mađarske je otprilike 10 milijuna, a službeni jezik koji se govori je mađarski.

Mađarska je zemlja bez izlaza na more koja se nalazi u srednjoj Europi i graniči s Austrijom, Slovačkom, Ukrajinom, Rumunjskom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom. Rijeka Dunav i Tisa dijele zemlju na tri velike regije. Zemlja je strateški smještena uz glavne kopnene puteve između zapadne Europe i Balkanskog poluotoka, kao i između Ukrajine i mediteranskog bazena

Klima Mađarske može se nazvati umjerenom s vrućim ljetima i hladnim zimama. Prosječna godišnja temperatura Mađarske je oko 9,6 °C. Najviša temperatura ljeti može biti 43 °C, a niska do -30 °C. Ljetni prosjek je 26 do 36 °C, a zimski prosjek od 0 do -16 °C.

Kao i svaka druga zemlja, Mađarska također ima svoje običaje. Uobičajeno je rukovanje. Uobičajeno je nazdraviti i vratiti se. Običaj je da gosti domaćinu objeda prinose darove. Pušenje je zabranjeno na većini javnih površina. Ali putnici mogu pušiti u vlakovima za velike udaljenosti. Ležerna haljina prihvatljiva je na većini mjesta i svečana za posebne prilike. Napojnica do 10 do 15 posto uobičajena je za sve usluge uključujući restorane, barove, klubove, taksije itd.

Atrakcije

Budimpešta

* Dvorac Kraljevska palača
* Ribarski bastion
* Crkva Matije
* Brdo Gellért
* Lančani most
* Velika sinagoga i Židovski muzej
* Zgrade parlamenta
* Park kipova

Eger

* Dvorac Eger
* Dolina Szépasszony (Dolina lijepih žena)

Jezero Balaton

* Hévíz
* Keszthely

Zavoj Dunava

* Esztergom
* Szentendre
* Višegrad

Nacionalni zračni prijevoznik Mađarske je Malv koji obavlja letove iz više od četrdeset gradova diljem svijeta. Ostali međunarodni zračni prijevoznici koji posluju iz Mađarske su Aeroflot, Air France, British Airways, easyJet, KLM, Lufthansa, Sky Europe, Swiss, United Airlines i Wizz Air. Međunarodna zračna luka Ferihegy Budimpešta (BUD) najveća je zračna luka koja se nalazi otprilike deset milja jugoistočno od Budimpešte.

Uz rijeku MAHART vodi svakodnevnu uslugu hidroglisera koja povezuje Beč, Bratislavu i Budimpeštu u mjesecima od travnja do listopada.

Zemlja je dio opsežne mreže vlakova koji povezuju europske gradove. Mađarska je povezana sa 16 europskih gradova, a do Budimpešte dnevno vozi 47 međunarodnih vlakova izravnom željezničkom vezom.